UKLADPOKARMOWY.,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kazimierz Białek
, niezależny dystrybutor
CaliVita® International
przedstawia:
wersję elektroniczną broszury,
wydanej w serii
Páj System
o nazwie:
L E K A R Z R A D Z I,
jak można zapobiegać chorobom.
Nie tylko lekarstwa mogą pomagać!
Mudr. Jozef Dallos:
UKŁAD POKARMOWY
funkcje i choroby jamy ustnej,
żołądka, wątroby, żółci i jelit
Copyrights © 2001 Tamás Páj
Do swobodnego kopiowania i rozpowszechniania.
Zezwalam na łączenie tej publikacji
z innymi moimi publikacjami
lub innymi produktami w zestawy
rozpowszechniane nieodpłatnie.
Zabraniam przekształcania, publikowania
w fragmentach lub innej niż elektroniczna formie
bez mojej i indywidualnej zgody.
os. Reymonta 2
34-300 ŻYWIEC
0-33 861-84-00
0-507 091-951
Edycja z dnia: 08 marca 2005r.
2
Páj System

Jeżeli nie mamy w swoim otoczeniu znajomego lekarza, to istnieje niewiele
szans na uzyskanie kompetentnych informacji o przyczynach swojej choroby
i wynikającej z niej potrzeby zmiany trybu życia oraz zasad odżywiania się.
Nie znalibyśmy także innych możliwości, które uzupełniałyby leczenie za pomocą
lekarstw, bądź polepszałyby stan zdrowia w sposób naturalny. Niestety nasi lekarze
są przeciążeni pracą i nie mają czasu rozmawiać o tym z chorymi. Jeśli zaś ktoś
próbowałby dowiedzieć się czegoś więcej o przyczynach swych dolegliwości
korzystając z bibliotek, nie łatwo znalazłby w nich przystępną dla laików literaturę.
Owe braki stara się nadrabiać cykl „
Lekarz radzi
”, którego pierwszy numer
trzymacie Państwo teraz w ręku. Kolejne numery wypełnią rady od lekarzy
o szerokich horyzontach, znających najnowsze osiągnięcia medycyny i nauk
o żywieniu (dietetyki), którzy gotowi są w przystępny sposób, bez dokładności
biochemicznej przekazać swoją wiedzę o najczęstszych kłopotach zdrowotnych.
Jeżeli ktoś z Państwa jest lekarzem i chciałby w ten sposób pomagać bliźnim, to
zapraszam do współpracy.
Deklaracji oczekuję pod adresem e–mail:
Cykl „
Lekarz radzi
” polecam nie tylko tym, którzy już mają problemy ze
zdrowiem, ale również tym, którzy chcieliby coś zdziałać, by zachować swoje
zdrowie.
„Zdrowy człowiek ma tysiące życzeń, chory tylko jedno...”
Páj System

3
Znaczenie odżywiania się
dla naszego organizmu
Nasz organizm regularnie, cały czas się odnawia. Zużywa się, a potem
regeneruje. Bez przerwy zużywa stare tkanki i na ich miejsce tworzy nowe.
W ten sposób niektóre z tkanek w ciągu paru miesięcy całkowicie się regenerują,
podczas gdy u innych może to trwać latami. Istnieje tylko kilka komórek stałych
w mózgu, które nie zmieniają się od urodzenia, ale np. komórki mięśni ciągle
podlegają procesowi odnowy. Ów proces zachodzi w organizmie także w wieku
starszym i trwa aż do śmierci.
Poprzez odżywianie się przyjmujemy podstawowe związki organiczne,
z których buduje się nasze ciało. Istnieją pewne substancje, których organizm
potrzebuje koniecznie, ale nie może ich sam tworzyć. Są to, np. minerały organiczne.
Przykładowo układ immunologiczny potrzebuje do działania odpowiedniej ilości
selenu. Kościom musimy zapewnić odpowiednią ilość wapnia i magnezu, które są
także bardzo ważne dla mięśni. Jeżeli nie zadbamy o to, by nasze pożywienie
zawierało odpowiednią ilość niezbędnych organizmowi substancji organicznych,
doprowadzimy do jego osłabienia, do choroby pewnych tkanek i komórek.
Udowodniono, że przyczyną największej liczby chorób jest niewłaściwe pożywienie
(np. 40 % chorujących na raka może przypisywać swoją ciężką chorobę
niewłaściwemu odżywianiu się).
W znacznej mierze od nas samych, od naszych decyzji, wytrwałości,
panowania nad sobą zależy, w jakim stopniu nasz organizm będzie się składać ze
zdrowych tkanek za pare lat.
Jesteśmy tym, co zjemy.
Zarówno szkodliwe jak i pożyteczne nawyki człowieka wywierają wielki wpływ
na formowanie się jego kondycji zdrowotnej. Ogólnie wiadomo, jak bardzo szkodliwe
jest palenie papierosów (20-30% chorujących na raka padło ofiarą tytoniu), nie mniej
groźny jest nadmiar energii przyjmowanej w pożywieniu. To powoduje nadwagę
stającą się już chorobą społeczną. Często przez bezsensownie zestawione,
monotonne pożywienie możemy negatywnie wpływać na stan swojego zdrowia.
Życie może się stać szczęśliwsze, bogatsze, pożyteczniejsze dzięki
rozsądnemu odżywianiu się, dzięki uzupełnieniu jedzenia suplementami oraz dzięki
regularnemu uprawianiu ruchu. Nie jest jednak obojętne, jakie przyjmujemy
suplementy, więc na następnych stronach spróbuję udzielić na ten temat rad,
zgodnie z moją najlepszą wiedzą.
4
Páj System

 CZĘŚCI PRZEWODU POKARMOWEGO
I ICH ROLA W TRAWIENIU
.
Proces odżywiania rozpoczyna się w
jamie ustnej
.
Potrzebne są
zdrowe zęby
, ponieważ trzeba odpowiednio rozdrobnić pokarm.
Jedzenie musi się mieszać ze śliną. Trawienie rozpoczyna się już w ustach, bowiem
ślina też zawiera enzymy
np. takie, które są niezbędne do rozkładu skrobi.
Utrzymanie odpowiedniego poziomu wapnia ma wpływ na
twardość zębów
,
przez to zapobiega ich
próchnicy
. Ząb jest także żywą tkanką ciągle się
odnawiającą. Potwierdza to fakt, że zęby kobiet będących
w ciąży
mogą się psuć
dlatego, że rozwijające się niemowlę pozbawia wapnia zęby matki. Dzieje się tak
w przypadku, gdy brakuje tego składnika. (Polecam specjalnie przygotowaną
multiwitaminę dla kobiet będących w ciąży i matek karmiących: produkt
New Life
Protect 4 Life

Super Coenzym Q10

, które mają szczególnie mocny, kompleksowy wpływ
jest naturalnym antyoksydantem, który zawiera
miłorząb japoński, witaminy A, C, E, itd. Składniki tych produktów współpracując ze
sobą neutralizują wolne rodniki i inne substancje rakotwórcze, działają oczyszczająco
na naczynia krwionośne. Palaczom proponuję specjalnie dla nich zestawiony
skuteczny suplement

Protect 4Life

Smokerade

.
Z jamy ustnej jedzenie dochodzi do
przełyku
, z którego dosyć szybko dostaje
się do żołądka. Przełyk rzadko jest chory, wtedy zazwyczaj mamy do czynienia
ze stanem zapalnym. To się przytrafia ludziom pracującym w szkodliwym środowisku
np. wsród materiałów chemicznych w kształcie proszku bądź gazu.
W jaki sposób mogą one dostawać się do przełyku? Tak samo, jak u
palaczy
.
*
enzymy: związki organiczne rozkładające cukry, tłuszcze i białka, które w ten sposób stają się
strawne dla organizmu.
**
antyoksydanty: witaminy (A, C, E), środki mineralne (np. selen) i inne środki neutralizujące tzw.
wolne rodniki, które powodują raka i inne poważne problemy powstałe na skutek różnych szkodliwych
wpływów (np. palenie tytoniu) w organizmie.
***
bioflawonoidy: znajdują się one wszędzie, gdzie w naturze jest witamina C, np. w pomarańczach,
w owocach dzikiej róży. Oprócz zapewnienia doskonałego wchłaniania witaminy C, naukowo
dowiedzione jest ich działanie w ochronie naczyń krwionośnych.
Páj System

5
,
dla innych kompleks organicznych minerałów
Ale, oczywiście nie
zapominaJmy o regularnym myciu zębów !) Chciałbym zwrócić uwagę na to, iż
zanik
dziąseł
(paradontoza) dziś stał się chorobą społeczną u osób powyżej 35 roku życia.
Możliwe jest zapobieganie zanikowi dziąseł, za pomocą „kompleks” suplementów
odżywczych zrobionych z zastosowaniem najnowocześniejszej technologii. Takie są
na przykład następujące preparaty:
(3x2), razem z
(1-2x1). Witamina C jako antyoksydant
razem z kompleksem bioflawonoidów
*
wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne. Inne przykłady, to


i

antyoksydancyjny.

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • emaginacja.xlx.pl
  •